Pentru ca atunci cand vorbim despre o poza cu mancare, aceasta e, evident, vedeta, regula de baza ramane, pana la urma, cea de bun simt: daca nu cumva esti pe cale sa te infrupti dintr-un exotic gandac sau sa experimentezi o planta al carui nume, necunoscut, e dificil de pronuntat, platingul este esential. Pentru ca, oricat de gustoasa ar fi supa de tomate pe care o ai in fata, fara un plating corespunzator, ramane o banala supa de tomate. Asadar:

  1. Platingul. Fie ca esti la restaurant sau acasa, ai grija de cateva detalii care iti vor asigura baza unei poze reusite; pornind de la alegerea farfuriilor, a obiectului pe care sta farfuria (fata de masa, blat, tocator de lemn etc) si culminand cu modul in care mancarea este efectiv aranjata, totul conteaza. Adauga aici micile obiecte menite sa asigure decorul, care au potential de infrumusetare, cromatic ori de compozitie.
  2. Lumina. Lumina naturala da un aer proaspat si imblanzeste fotografie culinara. Cea artificiala tinde sa imbrace totul intr-o nuanta portocalie mai putin placuta. Incearca sa stingi luminile din interior si sa iti pozitionezi farfuria in lumina naturala. Nu te pozitiona direct intre sursa de lumina si farfurie, lasa lumina sa cada, din spate, pe farfurie, si fa poza pozitionat in fata mancarii. De asemenea, incearca diferite unghiuri atunci cand faci poza, conteaza mult asta, deoarece fiecare fel de mancare are o anumita textura, stratificare, luciu. Incearca sa suprinzi aceste lucruri in fotografia ta. In lumina naturala, umbra poate fi un inamic sau un element cheie. In unele compozitii, o umbra puternica poate evidentia farfuria, asa ca fa mai multe poze si decide apoi care iti este pe plac.
  3. Fii creativ. Poti face o poza sobra a unui fel de mancare impresionant sau poti fotografia elementele si pasii cheie care au s-au materializat in acest fel de mancare. Joaca-te cu ustensilele de bucatarie, foloseste culoarea condimentelor. Alege o paleta cromatica si ramai acolo! Un fel de mancare inchis la culoare da bine pe un fond similar. Mancarurile de o culoare mai deschisa arata mai bine pe fonduri deschise. Alege un contrast dur doar daca esti sigur ca va complimenta mancarea.
  4. Spune o poveste. Prin elemenntele de décor, prin obiectele personale pe care le adaugi in fotografie poti atrage privitorul in povestea ta. Fie ca e vorba despre o carte, o verigheta, un stilou sau un fular, trebuie doar sa te asiguri ca ansamblul este unul reusit.
  5. Adauga factorul uman. O mana pe cale sa taie tortul, una invartind pastele cu furculita, o gura savurand prajitura. Personalizeaza si da viata fotografiei in acest mod, fie ca savurezi un dish la un restaurant, fie ca esti chiar tu bucatarul. Arata-ne acest lucru!

Distreaza-te. Da, o fotografie reusita presupune multe incercari, insa nu uita ca scopul final al oricarui fel de mancare este acela de a fi savurat, Cu ochii si cu gura.